Varför solenergi och solceller?

Det finns många anledningar till varför solenergi är en av de absolut smartaste energilösningarna idag, särskilt för dig som privatperson och företagare men också i större sammanhang är det oslagbart kostnadseffektivt. Här följer några argument:

 • Du kan själv bidra till hela eller delar av er egen förbrukning, minska eller sluta ert inköp av el från fossil eller kärnkraft och samtidigt bidra till miljön med er egen förnyelsebara el.
 • Att installera solel har aldrig tidigare varit så kostnadseffektivt. Priserna är nu så låga och kvalitén så hög att det helt enkelt inte finns många argument kvar för att låta bli.
 • Elpriserna kommer med allra största sannolikhet att stiga framöver, särskilt när vår inhemska kärnkraft successivt börjar avvecklas. Redan 2019 och 2020 stängs enligt beslut 2 av våra 7 kraftverk, Ringhals 1 & 2.
 • Det är relativt enkelt att installera, passar de flesta hus, i stort sett underhållsfritt, det är över tid oerhört kostnadseffektivt och det går att göra många väldigt smarta lösningar på ett relativt enkelt sätt.
 • Kostnaden för en anläggning är med dagens regler, räntor och elpriser ofta återbetald efter 10-15 år men i en del fall redan innan 10 år har gått. Om elpriserna stiger kommer det sannolikt att gå ännu snabbare.
 • Redan dag 1 har du ”låst” ditt elpris mot stora höjningar och du kommer att ha mycket bättre koll på vad kostnaden blir framöver.
 • Ökande energiskatt påverkar inte dig som har solel i lika hög grad då du köper mindre el. Från den 1 Januari 2020 höjs energiskatten med ytterligare 0,6 öre till 35,3 öre/kWh ex. moms.
 • Livslängden på dagens solpaneler beräknas till minst 30 år. Med allra största sannolikhet kommer de att fortsätta att producera massor av energi även efter 50 år eller mer, vilket är långt efter att all Svensk kärnkraft är avvecklad och all den energin är gratis.
 • Värdet på ditt boende ökar eftersom energikostnaden minskar. Dessutom är din egen el helt ren.
 • Statligt solcellsbidrag kan sökas hos Länsstyrelsen med upp till 20% av hela investeringskostnaden. Ansökan måste vara inne före årsskiftet 2020-2021. Bidragen gäller så länge den årliga potten inte är slut. Först till kvarn gäller alltså. Mer info kan du hitta hos http://www.lansstyrelsen.se
 • Du får även en statlig subvention om 60 öre/kWh för den överskottsel du säljer ut på nätet plus att du kan få extra betalt för din överskottsel av din elhandlare. Olika avtal gäller för olika elhandlare.
 • För lantbruk kan upp till 40% av totalkostnaden fås tillbaka som bidrag mot ansökan hos Jordbruksverket. Se http://www.jordbruksverket.se
 • ROT för arbetskostnaden kan användas istället för bidrag om man vill.

Nedan hittar du länkar till några filmer på Youtube som KTH gjort i samarbete med Energimyndigheten. Du hittar mer info om projektet här: greenleap.kth.se De förklarar på ett enkelt och pedagogiskt sätt varför solceller är smart, men de belyser också de vanligaste frågeställningarna och problemen och ger exempel på hur dessa kan lösas. (Varje länk öppnas i en ny flik i din webbläsare)

Solceller – Varför inte? Det blir för dyrt…

Solceller – Varför inte? För krångligt…

Solceller – Varför inte? Inget bra tak…

Solceller – Varför inte? Ingen sol på vintern…